Kennismakingsweekend vorm- en levenskrachten waarnemen

  Vrijdagmiddag 15 juni 2018 van 17.30 uur t/m 17 juni 2018 tot 16.00 uur  

 

In het werk van Rudolf Steiner komen we voortdurend de begrippen vormkrachten, etherkrachten, levenskrachten tegen. Doel van dit weekend is om stap voor stap, aan de hand van korte oefeningen tot eigen waarneming en meer begrip van deze krachten te komen.

 

We beginnen met oefeningen waarin we een aantal aspecten van ons eigen etherlichaam leren waarnemen. Dit eigen etherlichaam gebruiken we dan later als zintuig voor verdere waarneming van de etherkrachten van bijv. planten, water en levensmiddelen.

Voor wie in de antroposofische werkgebieden werkt een mogelijkheid om het etherische (levenskrachten en vormkrachten) verder te leren kennen. Voor wie nog niet bekend is met de Antroposofie een goede manier om vanuit eigen waarneming hiermee kennis te maken.

Plaats van de bijeenkomst: OostRaven in Epe.

Organisatie: Initiatiefgroep Onderzoek Levenskrachten en Vormkrachten

Begeleider(s): Frans Romeijn in samenwerking met Hans Lap, Joost Poel, Inge Swen, Marrie Kooderings Clemens

Aanmelding: Gineke de Graaf groengraaf@gmail.com of per post aan G. de Graaf Baesterdijk 5 5091 RA Oostelbeers

Kosten: 275 euro inclusief overnachtingen en maaltijden.

Betaling aan:    Iona Stichting Amsterdam  IBAN: NL90 INGB 00014274 04 onder vermelding:

fondscode 2461 kennismakingsweekend waarnemen levenskrachten en vormkrachten juni 2018.

Uw aanmelding is definitief na betaling van de kosten.

Nadere informatie: awiertsema@planet.nl  of 0637005078 en www.vormkrachten.nl

 

Wat zijn Vormkrachten?

Het gaat bij vormkrachten om natuurkrachten die in dat wat leeft: planten, dieren en mensen, dit leven in stand houden. Het zijn dus tevens levenskrachten.

Ook scheppen zij de vormen van dit levende, de wortel, de stengel, de bloem van de plant en ook de vormen van het dierlijke en menselijk lichaam. Deze vormen worden in dit stromende leven steeds opnieuw opgebouwd en weer afgebroken.

Deze vorm- en levenskrachten worden in de antroposofische literatuur ook etherkrachten genoemd en daar uitgebreid beschreven.

 

    Nieuwe zintuigen

Deze krachten, omdat alleen het gelijke het gelijke kan waarnemen, voor de gewone zintuigen niet waarneembaar. Bijvoorbeeld: ik kan elektrische spanning niet met een weegschaal meten.
Omdat we zelf als mensen levend zijn, zijn deze vormkrachten ook in onszelf te vinden als het zogenaamde etherlichaam.
In dit etherlichaam blijken in aanleg de zintuigen aanwezig te zijn om de genoemde krachten waar te nemen. De ervaring leert dat deze waarnemingsvermogens ontwikkeld en geschoold kunnen worden. Dit op een manier die voor de kritische waarnemer stap voor stap na te volgen en controleerbaar is. Dit wel onder voorwaarde dat deze kritische waarnemer bereid is onbevangen te onderzoeken. Omdat we weten wat we doen en hoe, houden we op een gezonde manier grond onder onze voeten.

 

     De bekende zintuigen

Ook onze fysieke zintuigen hebben we moeten leren gebruiken. We zijn ons dat  niet meer zo bewust, omdat we ze al ons hele leven gebruiken. Met veel geduld  hebben onze ouders ons geleerd betekenis te geven aan wat we zien (mama,papa, stoel, lepel, poes, enz). Pas daardoor konden we deze objecten zien.

Misschien heb je ooit gemerkt dat als je iets ziet waarvan je niet weet wat het is, je het eigenlijk niet goed kan zien, je tijd nodig hebt om het te leren zien.

Leren waarnemen in de wereld van de energieën in de natuur gaat eigenlijk op de zelfde manier, alleen met andere zintuigen. En de ervaring leert dat ieder mens die zich daar echt voor inzet, dit kan leren.

Folder Kennismakingsweekend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.