Shiatsu heeft zijn wortels in de traditionele Chinese geneeswijze.

Dit zijn de basisprincipes:

Yin en yang:

We leven in een wereld van uitersten: dag en nacht, warm en koud, licht en donker, beweging en rust, opbouw en afbraak, een introvert of extravert karakter etc.

Als een van deze uitersten te dominant wordt, ontstaat er een disharmonie. Wanneer deze situatie te lang duurt, ontstaat er pijn of ziekte.

Shiatsu behandelt de disharmonie die de pijn of ziekte veroorzaakt.

Qi of Chi:Qi is leven!! Het is de levenskracht die door uw hele lichaam stroomt. Wanneer Qi goed circuleert, voelt u zich fit en kunt u vrij en spontaan uiting geven aan wie u bent. Maar wanneer Qi niet goed stroomt, zult u niet optimaal kunnen functioneren. Tijdens een sessie zult u ervaren hoe de Qi weer vrij gaat stromen en hoe u weer tot leven komt.

De twaalf meridianen:

De levensenergie (Qi) circuleert door ons lichaam en volgt hierbij specifieke met elkaar verbonden banen: de meridianen.

Een Shiatsu-behandeling vindt niet alleen plaats op de pijnlijke locatie, maar uw hele lichaam met al zijn interne verbindingen wordt behandeld.


Alle energie is met elkaar verbonden en in voortdurende interactie.De meridianen worden beïnvloed door zogenaamde interne factoren, zoals stress of emoties. Maar de meridianen resoneren ook mee met externe factoren, zoals het klimaat, de planeetstanden, geluiden, kleuren, sfeer etc. Een Shiatsu-behandeling helpt u om meer in harmonie met uzelf en uw omgeving te komen.
De Shiatsu waarin ik ben opgeleid is rechtstreeks geworteld in de Japanse traditie.Iokai Shiatsu is in Japan ontwikkeld door Shizuto Masunaga (1925-1981). Zijn leerling en belangrijkste assistent, Sasaki Sensei, heeft het vervolgens in Europa geïntroduceerd en de Europese academie voor Iokai Shiatsu opgericht.
terug naar shiatsu pagina