Émoties

Ik geloofde vroeger dat negatieve emoties moesten worden getransformeerd. Ik heb methoden bedacht en gebruikt om het negatieve in positieve zin te veranderen, waarbij ik elke stap identificeerde.

Toen besefte ik dat het eigenlijk niet echt werkte. Deze methoden brachten weliswaar een zekere kalmte, maar na jaren moest ik toegeven dat ik nog steeds min of meer dezelfde was als daarvoor. Wat een teleurstelling, nietwaar? En toch was het deze teleurstelling die me opende voor iets meer echt:

Er is geen noodzaak om negatieve emoties te transformeren. Mijn beste leraren waren mijn kinderen: toen mijn dochter huilde, probeerde ik haar niet te troosten of, erger nog, haar emotie te minimaliseren door het te rationaliseren of andere strategieën te gebruiken, allemaal onbewuste manieren om de emotie te ontkennen. In plaats van al deze strategieën nam ik eenvoudig mijn dochter in mijn armen, verwelkomend wat ze doormaakte. Ik bleef eenvoudig aanwezig bij wat is. En wonder boven wonder!

De emotie verandert vanzelf wanneer haar de ruimte wordt gegeven om te zijn wat ze is! Zo eenvoudig is het, en toch weten zo weinig mensen echt hoe het moet.

Dus, dit ene principe leidt me tijdens sessies: de totale acceptatie van wat leeft in jou. Deze acceptatie geeft ruimte aan innerlijke ervaringen om hun eigen weg te volgen. Deze weg is natuurlijk. Elke interventie van de geest die denkt het beter te weten, is een obstakel. Het goede nieuws is dat er niets te doen is. Het slechte nieuws is dat maar heel weinig mensen echt weten hoe ze niets moeten doen, hoe ze echt aanwezig kunnen blijven bij wat is, zonder enige manipulatie.

Overlevingsprocessen verzetten zich, raken in paniek. Want niet meer manipuleren betekent controle loslaten. En controle loslaten voelt als sterven. En eigenlijk ja, het is echt oude reflexen laten sterven.

Het is eigenlijk opnieuw leren kiezen.

Er is altijd wat mij overkomt en hoe ik erop reageer. Hoe meer ik mezelf ken, hoe meer de ruimte tussen het gebeurde en mijn reactie groeit. In deze ruimte krijg ik een nieuwe vrijheid: het vermogen om mijn reactie te kiezen. Het leven wordt dan levend, de verbindingen met anderen worden minder reactief en meer levendig!”

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.